Voice change মাত্র একটি ছকে।

 

Voice Change (Active → Passive) – সহজ নিয়ম ও উদাহরণ | BCS,

 NTRCA, ব্যাংক ও ভর্তি পরীক্ষার জন্য অপরিহার্য


Voice Change (Active → Passive) – সহজ নিয়ম ও উদাহরণ | BCS,  NTRCA, ব্যাংক ও ভর্তি পরীক্ষার
Voice Change বা Active → Passive পরিবর্তন ইংরেজি ব্যাকরণের একটি গুরুত্বপূর্ণ অধ্যায়। প্রায় সব ধরনের প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষা যেমন— BCS, NTRCA, ব্যাংক, বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি পরীক্ষা ইত্যাদিতে নিয়মিতভাবে এ বিষয় থেকে প্রশ্ন আসে।সঠিকভাবে নিয়ম আয়ত্ত করতে পারলে শুধু পরীক্ষায় ভালো নম্বরই নয়, বরং লিখিত ও কথ্য ইংরেজিতেও দক্ষতা বাড়ে। এ লেখায় Active থেকে Passive Voice-এ রূপান্তরের সহজ নিয়ম, ব্যাখ্যা এবং উদাহরণ তুলে ধরা হলো, যাতে আপনি অল্প সময়ে বিষয়টি ভালোভাবে বুঝতে ও মনে রাখতে পারেন।


Keywords 

Voice Change Rules
Active to Passive Voice Examples
Voice Change in English Grammar
Voice Change Chart (Active → Passive)
Voice Change with Assertive & Imperative Sentences

 

Voice change মাত্র একটি ছকে।

Active

Passive

Verb (3)

Verb (1)

Am/is/are + Verb (3)

Verb (2)

Was/ were + Verb (3)

Be verb + Verb (ing)

Am,is,are,was,were

Be verb + being+ Verb (3)

Am,is,are,was,were

Have/has/ had+ Verb (3)

 

Have/has/ had+been+ Verb (3)

 

Modal Verb + Verb (1)

 

Modal Verb +be+ Verb (3)

Can, could, shall, should, may , might,will,would,must, be going to etc

 

Formal letter

Assertive sentence

 

Active

Passive

Verb (3)

Subject + Verb + Object+বাকী অংশ

Subject of object +am,is, are,was, were, being,been,be+ Verb (3) + by/ preposition+ object of subject.


Transformation of sentences. 


1)   I post the letter.

Ans- The letter is posted by me.

2)   My sister broke the glass.

Ans:- The glass was broken by my sister.

3)   Boys are catching fishes.

Ans:-Fishes are being caught by Boys.

4)   We made him captain.

                Ans:- He was made captain by us.

5)   Rima read a book.

                Ans:-A book was read by Rima.

6)   She kills herself.

                Ans:- She is killed by herself.

7)   He was making a noise.

                Ans:-A noise was being made by him.

8)   All knew them.

Ans:- They were known to all.

9)   I shall not give her a mobile phone.

                 Ans:- A mobile phone shall not be given by me.

10)  The student speaks English well.

                 Ans:- English is spoken by the student well.

11)     Mr. Ali teaches us English.

                 Ans:- English is taught us by Ms. Ali.

                     Or, We are taught English by Ms. Ali.

12)  My sister read a book.

                 Ans:- A book was read by My sister.

13)    He can help the poor.

                 Ans:- The poor can be helped by him.

14)    They ate a lot of mangoes.

Ans:- A lot of mangoes were eaten by them.

15)    I know the man very well.

Ans:- The man is known to me yery well.

16)     My sister will sing a Palli Geeti.

Ans:- A palli Geeti will be sung by my sister.

17)   The teacher teaches us English.

 Ans:- English is taught us by the teacher.

  Or, We are taught English by the teacher.

Read more

18)  They ate mangoes.

Ans:- Mangoes were eaten by them.

19)    I know the man.

Ans:- The man is known to me.

20)   She writes a letter.

Ans:- A letter is written by her.

21)  We have finished the work.

Ans:-The work has been finished by us.

22)    I love you.

Ans:- You are loved by me.

23)    I know the boy.

Ans:- The boy is known to me.

24)   He gave me a book.

Ans:- I was given a book by him.

25)    He killed himself.

Ans:- He was killed by himself.

26)   We select him chairman.

Ans:- He was selected chairman by us.

27) He may help you.

Ans:- You may be helped by him.

28)   He annoyed the boy.

Ans:- The boy was annoyed by him.

29)  He shall do the work.

Ans:-The work shall be done by him.

30)   You must post the letter today.

Ans:- The letter must be posted by you today.

31)   He ran a race.

Ans:-A race was run by him.

32)  We called him a fool.

Ans:- He was called a fool by us.

33)  He is going to open a bank account.

Ans:- A bank account is going to be opened by him.

34)   I eat rice.

Ans:- Rice is eaten by me.

35)   Honey testes sweet.

Ans: -Honey is sweet when it is tested.


 আরো দেখুন-


Imperative Sentence.

Active

Passive

Verb (3)

Verb + Object+বাকী অংশ

Let + Subject of object + be + Verb (3)

+বাকী অংশ

Let +me,you,us,him,her, them,it /

 noun+Ver Verb (1)+ Object+বাকী

 অংশ

Let + Object  +be+ Verb (3)+বাকী

 অংশ+by+ me,you,us,him,her, them,it /

 noun.

 

📌 Imperative Sentence – Active to Passive

Structure:

  • Active: Verb + Object + বাকী অংশ
    ➡️ Passive: Let + Object + be + Verb (3) + বাকী অংশ
  • Active: Let + me/you/us/him/her/them/noun + Verb (1) + Object
    ➡️ Passive: Let + Object + be + Verb (3) + by + me/you/us/him/her/them/noun


1)   Post the letter.

Ans:- Let the letter be posted.

2)   Do the sums now.

Ans:-Let the sums be done now.

3)   Let him do the work.

Ans:- Let the work be done by him.

4)   Tell him to go.

Ans:- Let him be told to go.

5)   Take care of your health.

Ans:-Let your health be taken care of.

6)   Don’t do it.

Ans:- Let not it be done.

7)   Do the work.

Ans:- Let the work be done.

8)   Call him.

Ans:-Let him be called.

9)   Read the story.

Ans:- Let the story be read.

10) Shut the door.

Ans:- Let the door be shut.

11) Always speak the truth.

Ans:- Let the truth be always spoken.

 

 Keywords ব্যবহার করা যাবে

  • Voice Change Rules

  • Active to Passive Voice Examples

  • Voice Change in English Grammar

  • Voice Change Chart (Active → Passive)

  • Voice Change with Assertive & Imperative Sentences

 

 Right form of verb ট্রিকস + MCQ (ব্যাখ্যাসহ) | একাডেমিক,BCS, NTRCA, ব্যাংক ও ভর্তি পরীক্ষা"- পর্ব-১

Right form of verb  ট্রিকস + MCQ (ব্যাখ্যাসহ) |  একাডেমিক,BCS, NTRCA, ব্যাংক ও ভর্তি পরীক্ষা" ইংরেজি ব্যাকরণের সবচেয়ে গুরুত্বপূর্ণ অধ্যায় হলো  Right Form of Verb । একাডেমিক পড়াশোনা থেকে শুরু করে  BCS, NTRCA, ব্যাংক ও ভর্তি…

Singular and Plural MCQ । Number। #bcspreparation ।#studypointall

Singular and Plural MCQ । Number।  #bcspreparation  । #studypointall   #jobpreparation   #education

Right form of verb ট্রিকস + MCQ (ব্যাখ্যাসহ) | একাডেমিক,BCS, NTRCA, ব্যাংক ও ভর্তি পরীক্ষা"।

Right form of verb   ট্রিকস + MCQ ( ব্যাখ্যাসহ ) |  একাডেমিক ,BCS, NTRCA, ব্যাংক ও ভর্তি পরীক্ষা "   Right form of verb ইংরেজি ব্যাকরণের সবচেয়ে গুরুত্বপূর্ণ অধ্যায়গুলোর একটি। একাডেমিক পরীক্ষা থেকে শুরু করে BCS, NTRC…

৫০ টি প্রশ্ন উত্তরসহ। সংখ্যা, ল.সা.গু-গ.সা.গু বেসিক MCQ প্রশ্নোত্তর।BCS, প্রাইমারি ও NTRCA প্রস্তুতি।

৫০ টি প্রশ্ন উত্তরসহ। সংখ্যা, ল.সা.গু-গ.সা.গু বেসিক MCQ প্রশ্নোত্তর। BCS, প্রাইমারি ও NTRCA প্রস্তুতি। (BCS, NTRCA, ব্যাংক, প্রাথমিক ও বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি পরীক্ষাভিত্তিক) সংখ্যা , মৌলিক সংখ্যা , ল . সা . গু ও গ . সা . গ…

একটি মন্তব্য পোস্ট করুন (0)
নবীনতর পূর্বতন